Hjem
BilletterNyhetsarkivPresseLenkerKontaktLogg Inn

HJEMMiSKMisk-barnaKorvirksomhetKirkefestdagerKonsertserien
– der STORE ØYEBLIKK skapes – Sandefjord kunst- og kulturkirke
DU ER HER: MiSK.no / Nyhetsarkiv > «Fru Marcussen» får makeover
 

«Fru Marcussen» får makeover

26.10.21
Sandefjord kunst- og kulturkirkes Marcussen-orgel, populært kalt «Fru Marcussen», er et instrument i verdensklasse. Men eldre «damer» må selvsagt stelles godt med for å kunne beholde sin posisjon og verdighet, så i november kommer orgelbyggere fra det verdenskjente danske orgelbyggerfirmaet Marcussen & Søn til Sandefjord for å gjennomføre en større oppgradering. 

Siste: 2.11.21. Vi har i dag fått melding fra orgelbyggerfirmaet om at en underleverandør i Tyskland dessverre ikke får levert deler i tide til den planlagte oppgraderingen i november. Dette er en direkte følge av koronasituasjonen og etterfølgende konsekvenser i leverandørleddene. Det ser foreløpig ut til at arbeidene må utsettes til januar/februar 2022.

   
 
Det store orgelet i Sandefjord kunst- og kulturkirke med over 3200 piper ble bygget i 1979 etter de største kunstneriske ambisjoner. Resultatet ble et instrument i ypperste verdensklasse. Tilreisende nasjonale og internasjonale organister roser instrumentet som unikt når de konserterer. Det forteller også litt om den lokale interessen for orgelet at det i dagligtale i skoleklasser og på byen går under navnet «Fru Marcussen». Alle byens 5.-klassinger lærer det årlig å kjenne gjennom konsertbesøk under festivalen MiSKs kirkefestdager. Orgelet benyttes jevnlig i konsertseriens arrangementer, og arbeidene som nå skal skje, vil glede byens kulturliv og kirke- og konsertpublikum i årtier framover, og gjøre «fru Marcussen» – et av landets aller største og beste orgel – enda flottere!   


 
MiSK er svært glad for generøse bidrag fra bl.a. Mattisberget, Anders Jahres Humanitære Stiftelse og Bess Jahres stiftelse som sammen med midler fra en testamentarisk gave gjør det mulig å foreta denne utvidelsen. 
  
Musikk i Sandefjord Kirke har som en av sine kjerneoppgaver å bidra til å utvikle Sandefjord kunst- og kulturkirke på kunst- og instrumentalsiden. Dette har bl.a. resultert i glassmalerier av Terje Grøstad og malerier av Veslemøy Nystedt Stoltenberg og Ingar Øistad. På instrumentalsiden har kirken fått nytt konsertklokkespillet i tårnet, amerikanske hånd- og stavklokker, to-manuals cembalo, klavikord Steinway & Sons-flygel, korororgel og orgelpositiv. Kirken har blitt et smykke for både øyne og ører!   
  
En utvidelse i tråd med planene nedenfor er svært etterlengtet. Av kunstneriske kvalitetshensyn vil utvidelsen utføres av Marcussen & Søn. Det mekaniske orgelets størrelse med hele 45 stemmer og over 3200 piper krever normalt et kombinasjonssystem som gjør det mulig å forhåndsprogrammere klangene og betjene orgelet solistisk. En utvidelse med settekombinasjonssystem vil være til stor berikelse og skje med all tilgjengelig nåværende kompetanse.    

En utvidelse med en 32-fots stemme i orgelets pedalverk vil gjøre orgelet klanglig enda mer fullendt og storslagent. Marcussen & Søn har gjort tilsvarende utbygging andre steder i verden med svært godt klanglig resultat.    
  
Orgelet planlegges dermed utvidet med:   

En Setzer (setter)
En Setzer er et settekombinasjonssystem som gjør det langt lettere for utøveren å forhåndsprogrammere og betjene det store, helmekaniske Marcussen-orgelet. I dag trengs det ved konserter gjerne to tilleggspersoner med faglig kunnskap, «registranter», som må øve med konsertgiveren på forhånd for å kunne gjennomføre en konsert. Dette innskrenker mulighetene vesentlig.    

En 32’ pedalstemme.
En 32-fots pedalstemme (Untersatz) er en pedalstemme som klinger en hel oktav dypere enn de pedalstemmer orgelet har i dag. Det gir orgelet en større klangrikdom, som vil være til stor musikalsk berikelse. En vil «kjenne» orgelets dybdevibrasjoner i kirkerommet, og Sandefjord kunst- og kulturkirke vil få en samlet orgelklang en katedral verdig. De største pipene vil kunne stilles opp mot veggen bak orgelet.

En nattergalstemme.
Det er ønskelig å supplere orgelet med en nattergalstemme. Det er en hyggelig orgelstemme som etterligner fuglekvitter. Den egner seg som et morsomt musikalsk bidrag om våren, når naturen og fuglesangen våkner til live. Sammen med orgelets cymbelstjerne som fargelegger advents- og juletiden, er dette et register som bidrar til å gi mennesker, ikke minst barn og unge, et folkelig eieforhold til orgelet.  
Nyheter fra MiSK RSS


Link til denne siden: Legg til på LinkedIn  Legg til på Twitter  Legg til på Facebook
© Musikk i Sandefjord Kirke      Postadresse: Bjerggt. 56, 3210 Sandefjord.      Kunstnerisk leder: Svein Rustad, tlf.: 906 77 508, e-post: svein.rustad@misk.no